KWINK Groep

Nassaulaan 1
2514 JS Den Haag

+31 (0)70 35 96 955
info@kwinkgroep.nl
Contact
Project

Evaluatie Koninklijke Bibliotheek

Ministeries zijn verplicht om elke vijf jaar een evaluatie van de doelmatigheid en doeltreffendheid van een zelfstandig bestuursorgaan (zbo) uit te voeren. De Koninklijke Bibliotheek is een zbo. KWINK groep evalueert de Koninklijke Bibliotheek in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

25 juli 2024

Wat doet de Koninklijke Bibliotheek?

De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft als missie om mensen en woorden te verbinden, om zo bij te dragen aan een slimmer, vaardiger en creatiever Nederland. De KB heeft een aantal taken. Zo verzamelt en bewaart de KB alles wat er in en over Nederland verschijnt in de nationale collectie. Daarnaast voert de KB taken uit op basis van de Bibliotheekwet (Wsob). Voorbeelden hiervan zijn het aansturen van het netwerk van openbare bibliotheken in Nederland en het beheren van de landelijke digitale bibliotheek.

De evaluatie

KWINK groep evalueert het functioneren van de KB in de periode van 2019 tot en met 2023. We kijken naar de doeltreffendheid en de doelmatigheid en hebben aandacht voor de governance. Ook kijken we naar de opvolging van aanbevelingen uit de vorige evaluatie. Voor de evaluatie zetten we verschillende onderzoeksmethoden in. Denk aan een documentstudie, interviews, een media- en stakeholderanalyse en een enquête.

Digitale postbus

We bieden ook de mogelijkheid aan betrokken partijen om hun input over de  Koninklijke Bibliotheek met ons te delen via een ‘digitale postbus’. Dit kan ons helpen om nieuwe ideeën of aspecten te ontdekken die we anders niet hadden geïdentificeerd.

Deze digitale postbus bestaat uit één open vraag: Welke resultaten, knelpunten of ontwikkelingen mogen de onderzoekers volgens u niet over het hoofd zien in deze evaluatie van de Koninklijke Bibliotheek? Wilt u een antwoord achterlaten in de digitale postbus, mail dan naar evaluatiekb@kwinkgroep.nl.

Ervaring

KWINK groep evalueert regelmatig zbo’s. Voorbeelden zijn het Commissariaat voor de Media, het Centraal Bureau van de Statistiek en de Kansspelautoriteit. Op het gebied van bibliotheken en wetenschap voeren we ook veel onderzoeken uit. Zo evalueerden we de Bibliotheekwet en evalueerden we het wetenschappelijk adviesorgaan, de Gezondheidsraad.

Gerelateerde onderwerpen

Inzichten