KWINK Groep

Nassaulaan 1
2514 JS Den Haag

+31 (0)70 35 96 955
info@kwinkgroep.nl
Contact
Project

KWINK groep evalueert burgerparticipatie in de gemeente Maasgouw

De interactie tussen de gemeente en haar inwoners is voortdurend in verandering. Waar vroeger de gemeente vaak het voortouw nam, zien we nu steeds vaker dat inwoners, organisaties en bedrijven zelf het initiatief nemen om hun leefomgeving te verbeteren en te organiseren. Op deze manier kunnen verschillende partijen actief bijdragen aan de vormgeving en uitvoering van gemeentelijk beleid.

Ook de gemeente Maasgouw is al jaren aan de slag met burgerparticipatie. In het coalitieakkoord 2022 – 2026 is vastgelegd dat de manier waarop burgerparticipatie verloopt in de gemeente geëvalueerd moet worden. Momenteel voert KWINK groep deze evaluatie uit.

27 augustus 2024

Burgerparticipatie in de gemeente Maasgouw

De gemeente Maasgouw ligt in de provincie Limburg en bestaat uit negen dorpskernen: Maasbracht, Ohé en Laak, Stevensweert, Linne, Thorn, Heel en Panheel, Wessem, Brachterbeek en Beegden.

De ontwikkeling van burgerparticipatie in Nederland en in Maasgouw gaat terug in de tijd. Voor deze evaluatie nemen we 2015 als startpunt. In dat jaar stelde de gemeente Maasgouw een beleidsnota burgerparticipatie vast. Deze nota had als doel de interne bewustwording rond burgerparticipatie te vergroten en gezamenlijk ambities te formuleren. Sindsdien heeft de gemeente burgerparticipatie verder ontwikkeld. Maasgouw hanteert inmiddels diverse instrumenten om burgerparticipatie te bevorderen, waaronder dorpsraden, bewonersinitiatieven, (digitale) vragenlijsten via een burgerpanel en dorpscontactpersonen.

Wetsvoorstel ‘versterking participatie op decentraal niveau’

In 2022 is het wetsvoorstel ‘versterking participatie op decentraal niveau’ ingediend bij de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel beoogt dat elke gemeente heldere kaders en spelregels voor participatie opstelt, afgestemd op lokale omstandigheden. Dit wetsvoorstel heeft mogelijk ook gevolgen voor de gemeente Maasgouw.

Over de evaluatie

Het doel van de evaluatie is om burgerparticipatie in Maasgouw te verbeteren, rekening houdend met het wetsvoorstel ‘versterking participatie op decentraal niveau’.

Om deze onderzoeksvraag te beantwoorden, maken we de verschillende onderdelen van burgerparticipatie in de gemeente inzichtelijk, zoals ambities, mensen, middelen en organisatie, processen, activiteiten, resultaten en effecten.

Voor de evaluatie zetten we verschillende onderzoeksmethoden in. Denk aan een documentstudie, een enquête onder inwoners en groepsgesprekken.

Ervaring

KWINK groep evalueerde eerder al verschillende (burger)participatietrajecten. Zo voerde KWINK groep dit jaar een evaluatie uit van de pilot Gebiedsverbinders voor de gemeente Dalfsen. Daarnaast deden we onderzoek naar de wijze waarop gemeenten participatie beleggen binnen de organisatie en onderzochten we het wijkbudget voor de gemeente Den Haag. Ook deden we eerder onderzoek naar de ervaringen van gemeenten met burgerparticipatie en schreven we een artikel over de grootste misvatting rondom burgerparticipatie. Tot slot is burgerparticipatie een belangrijk onderdeel van ons thema Nieuwe Democratie.

Gerelateerde onderwerpen

Inzichten