KWINK Groep

Nassaulaan 1
2514 JS Den Haag

+31 (0)70 35 96 955
info@kwinkgroep.nl
Contact
Project

Evaluatie Stimuleringsfonds voor de Journalistiek

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVDJ) heeft als missie het stimuleren van een onafhankelijke, diverse en toekomstbestendige journalistiek. Het SVDJ ontvangt als zelfstandig bestuursorgaan een jaarlijkse bijdrage van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De Kaderwet zelfstandige bestuursorganen schrijft voor om iedere vijf jaar de doelmatigheid en doeltreffendheid te evalueren. KWINK groep evalueert het SVDJ in opdracht van het ministerie van OCW.

16 september 2024

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek

Een pluriforme pers is belangrijk voor een goed functionerende democratie. Zij draagt bij aan het publiek debat, met goed geïnformeerde burgers en een vrije uitwisseling van ideeën. In Nederland is het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVDJ) volgens de Mediawet belast met het handhaven en bevorderen van de pluriformiteit van de pers. Het SVDJ zet zich in voor een onafhankelijke, diverse en toekomstbestendige journalistiek. Dit doet het SVDJ onder andere door het verstrekken van subsidies, het (doen) verrichten van onderzoek en het delen van kennis. 

De evaluatie

KWINK groep evalueert het functioneren van het SVDJ in de periode van 2017 tot en met 2023. We kijken onder andere naar de doeltreffendheid, de doelmatigheid en de governance van het SVDJ. Daarnaast kijken we naar de opvolging van de aanbevelingen uit de vorige evaluatie. Voor deze evaluatie zetten we verschillende onderzoeksmethoden in, zoals een documentanalyse, stakeholderanalyse, interviews en een enquête. 

Deel uw ervaringen via de digitale postbus!

We bieden betrokken partijen ook de mogelijkheid om hun input over het SVDJ met KWINK groep te delen via een ‘digitale postbus’. Op deze manier kunnen we ervaringen of beelden meenemen van partijen die wij anders over het hoofd hadden gezien.

De digitale postbus bestaat uit één open vraag;

“Welke resultaten, knelpunten of ontwikkelingen mogen de onderzoekers volgens u niet over het hoofd zien in de evaluatie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek?”. 

Wilt u een antwoord achterlaten in de digitale postbus? Mail uw antwoord op de bovenstaande vraag dan naar evaluatiesvdj@kwinkgroep.nl. 

Ervaring KWINK groep

KWINK groep evalueert regelmatig zbo’s. Voorbeelden zijn het Commissariaat voor de Media, het Centraal Bureau van de Statistiek en de Kansspelautoriteit. Op het gebied van media voerden we daarnaast de beleidsdoorlichting Media uit, de evaluatie van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en van het NICAM (organisatie achter Kijkwijzer). 

Gerelateerde onderwerpen

Inzichten